Szarlotka z masą śmietankową
Ciasta z owocami » Szarlotka z masą śmietankową
Biszkopt
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy 6 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej do białości. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut. Biszkopt piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.
Masa
1 duży słoik gotowej masy szarlotkowej (810 g)
500 ml. śmietanki kremówki 30 %
1 opakowanie masy śmietanowej o smaku śmietankowym
2 łyżeczki cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
Wykonanie
Biszkopt kroimy na dwie części i nasączamy ponczem zrobionym z ½ szklanki wody i cukru wanilinowego. Ubijamy zimną śmietankę 30 % mikserem na wysokich obrotach pod koniec wsypujemy masę śmietanową i ubijamy dalej do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Wykładamy całość jabłek na jedną część biszkoptu i nakładamy na nie ubitą masę śmietankową - przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Placek trzymamy w lodówce.