Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Ciasta z owocami » Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Data dodania:środa, 6 lipca 2016

Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką

Składniki

3 szkl mąki tortowej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
3/4 szkl oleju
1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
340 g gęstego jogurtu typu greckiego
40 dag czerwonej porzeczki

Wykonanie

Przed zrobieniem tego ciasta wcześniej wyciągamy z lodówki wszystkie składniki tak by miały jednakową temperaturę pokojową. W misce mieszamy razem przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy całe jajka, olej, cukier i jogurt. Całość mieszamy łyżką. Robimy to bardzo krótko (2-3 minuty) jedynie tyle żeby się składniki połączyły i nie było grudek. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy umyte i oczyszczone z szypułek czerwone porzeczki, lekko je wciskamy w ciasto. Pieczemy 50- 55 min w temp 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Uwaga! Tego ciasta nie wolno miksować, ubijać bądź wyrabiać. Należy je tylko wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Zamiast czerwonej porzeczki można dać inne owoce. Jeżeli mają dużo soku to przed poukładaniem ich na ciasto należy oprószyć je mąką lub bułką tartą. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook