Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką
Ciasta z owocami » Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką
Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką
Składniki
3 szkl mąki tortowej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
3/4 szkl oleju
1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
340 g gęstego jogurtu typu greckiego
40 dag czerwonej porzeczki
Wykonanie
Przed zrobieniem tego ciasta wcześniej wyciągamy z lodówki wszystkie składniki tak by miały jednakową temperaturę pokojową. W misce mieszamy razem przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy całe jajka, olej, cukier i jogurt. Całość mieszamy łyżką. Robimy to bardzo krótko (2-3 minuty) jedynie tyle żeby się składniki połączyły i nie było grudek. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy umyte i oczyszczone z szypułek czerwone porzeczki, lekko je wciskamy w ciasto. Pieczemy 50- 55 min w temp 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga! Tego ciasta nie wolno miksować, ubijać bądź wyrabiać. Należy je tylko wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników. Zamiast czerwonej porzeczki można dać inne owoce. Jeżeli mają dużo soku to przed poukładaniem ich na ciasto należy oprószyć je mąką lub bułką tartą. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.