Ciasto ucierane z jagodami
Ciasta z owocami » Ciasto ucierane z jagodami
Ciasto ucierane
30 dag mąki
5 jajek
20 dag cukru
20 dag margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
¼ szkl mleka
¾ litra jagód
Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu aż się cukier rozpuści. Gdy masa będzie puszysta - nie przerywając ucierania - dodajemy po jednym żółtku i wlewamy mleko. Na koniec stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. W osobnej miseczce ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli - potem delikatnie mieszamy ją z ciastem. Jagody wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy ¾ ciasta, wsypujemy większą część jagód, wylewamy resztę ciasta i dajmy resztę jagód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40- 45 minut. Piekłam tortownicy o średnicy 27 cm.