Kruche ciasto z malinami i pianką
Ciasta z owocami » Kruche ciasto z malinami i pianką
Kruche ciasto
3 szklanki mąki (pół na pół krupczatki i tortowej)
200 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i pokrojone zimne masło. Wszystko razem siekamy nożem. Jak ciasto będzie wyglądać jak mokry piasek dodajemy żółtka. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki śmietany. Szybko wszystko zagniatamy. Dzielimy ciasto 2/3 do 1/3 i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po schłodzeniu dajemy większą część ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185 przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
W czasie kiedy ciasto się studzi przygotowujemy piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
2 torebki budyniu śmietankowego
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie powolnie nie przerywając ubijania dodajemy cukier, wsypujemy stopniowo budyń w proszku, a na końcu wlewamy olej.
Dodatkowo
40 dag malin
Wykonanie
Na podpieczony zimny spód wykładamy budyniową piankę, układamy maliny i lekko je wciskamy do środka. Na górę ścieramy pozostałą mniejszą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C i pieczemy około 30-40 minut. Po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x35 cm.