Kruche ciasto z malinami i pianką

Ciasta z owocami » Kruche ciasto z malinami i pianką

Data dodania:poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Kruche ciasto

3 szklanki mąki (pół na pół krupczatki i tortowej)
200 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i pokrojone zimne masło. Wszystko razem siekamy nożem. Jak ciasto będzie wyglądać jak mokry piasek dodajemy żółtka. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki śmietany. Szybko wszystko zagniatamy. Dzielimy ciasto 2/3 do 1/3 i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po schłodzeniu dajemy większą część ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 185 przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

W czasie kiedy ciasto się studzi przygotowujemy piankę:

5 białek
1 szklanka cukru
2 torebki budyniu śmietankowego
1/2 szklanki oleju
szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Następnie powolnie nie przerywając ubijania dodajemy cukier, wsypujemy stopniowo budyń w proszku, a na końcu wlewamy olej.

Dodatkowo

40 dag malin

Wykonanie

Na podpieczony zimny spód wykładamy budyniową piankę, układamy maliny i lekko je wciskamy do środka. Na górę ścieramy pozostałą mniejszą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C i pieczemy około 30-40 minut. Po upieczeniu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x35 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook