Placek z rabarbarem, rodzynkami i cynamonem
Ciasta z owocami » Placek z rabarbarem, rodzynkami i cynamonem
Składniki
45 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag cukru kryształu
2 cukry wanilinowe
4 jajka
250 g margaryny
1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
80 dag rabarbaru
10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Ucieramy margarynę z cukrem i jednym cukrem wanilinowym aż się cukier całkiem rozpuści (masa ma być puszysta) następnie dodajemy po jednym żółtku - kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Potem do masy wsypujemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wodę mineralną i wszystko razem mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli i dodajemy do utartego ciasta – mieszamy delikatnie łyżką. Międzyczasie obieramy rabarbar i kroimy w kostkę następnie wsypujemy do niego łyżeczkę cynamonu i cukier wanilinowy wszystko mieszamy. Rodzynki płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia.
Wykonanie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 3/4 ciasta, posypujemy rodzynkami i układamy cały rabarbar z cynamonem lekko dociskając go do ciasta (nie dajemy soku który puścił rabarbar). Pozostałą 1/4 część ciasta rozsmarowujemy na górze przykrywając wystające z ciasta rodzynki aby podczas pieczenia się nie spaliły. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. w temp. 195 stopni przez 55 minut.
Gotowy placek posypujemy cukrem pudrem.