Ciasto owocowe - nektarynki i winogrona
Ciasta z owocami » Ciasto owocowe - nektarynki i winogrona
Składniki
35 dag mąki pszennej
1 i 1/2 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5 jajek
250 g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 nektarynek
20 dag winogron
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie
Ubijamy mikserem pianę z 5 białek ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Gdy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy powoli roztopioną margarynę -wszystko razem mieszamy. Obieramy nektarynki i kroimy w dużą kostkę. Wylewamy 2/3 ciastka do blaszki układamy winogrona dociskając tak by nie było ich widać, wlewamy pozostałe ciasto i zanurzamy część nektarynek w cieście aby były niewidoczne i część tak by wystawały z ciasta. Pieczemy ponad godzinę w temperaturze 185-190 stopni, przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone ( patyczek ma być suchy). Piekłam w blaszce o średnicy 24 cm. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.