Ciasto z jeżynami
Ciasta z owocami » Ciasto z jeżynami
Składniki
3 szkl mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
300 g jogurtu typu greckiego
1 torebka budyniu śmietankowego z cukrem (60 g)
50 dag owoców jeżyny
Wykonanie
Do dużej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i ubijamy trzepaczką na puszysta masę. Następnie dodajemy jogurt i olej. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia się. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy stopniowo do ciasta, mieszamy wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na górę układamy umyte i osuszone owoce jeżyny. Lekko je dociskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.
Uwagi
Tego ciasta nie wyrabia się mikserem. Po dodaniu suchych składników do mokrych ciasto mieszamy bardzo krótko, jedynie tak by wszystko się połączyło i nie było grudek. Wszystkie mokre składniki: jajka, jogurt, olej powinny mieć jednakową temperaturę pokojową, dlatego wcześniej wyjmujemy je z lodówki. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.