Ciasto ze śliwkami
Ciasta z owocami » Ciasto ze śliwkami
Składniki
40 dag mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny Bielmar - Palma
20 dag cukru
5 jaj
60 dag śliwek
Ponadto
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
Mieszamy składniki
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy partiami miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej podzielić sobie margarynę i mąkę na 4 równe części i dawać równocześnie mąkę i margarynę. Następną część dajemy dopiero jak poprzednia dobrze się utrze i nie będzie kawałków margaryny w cieście. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy skórką do dołu połówki śliwek. Śliwki posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem trzcinowym. Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.