Ciasto ze śliwkami i makiem
Ciasta z owocami » Ciasto ze śliwkami i makiem
Ciasto drożdżowe
40 dag mąki pszennej
10 dag cukru
4 dag świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
5 dag margaryny
½ szkl mleka
1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej: jajko, żółtko, cukier, roztopioną zimną margarynę. Osobno w garnuszku mieszamy ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość wlewamy go do dużej miski gdzie jest mąka i pozostałe składniki. Wszystkie składniki wyrabiamy teraz na elastyczne ciasto. Ponieważ ciasto może się kleić na ja na początek dałam tylko 35 dag mąki, a te pozostałe 5 dodałam podsypując już na koniec gdy miałam prawie wyrobione ciasto. Wtedy ono lekko odchodzi od miski i się nie klei. Gotowe ciasto ostawiamy do wyrośnięcia tak aż podwoi swoją objętość. Moje ciasto aby ładnie rosło zanurzyłam razem z miską do wysokości połowy miski w gorącej wodzie. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę, podsypujemy troszkę mąką żeby się nie przyczepiło i wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia.
Ponadto
70 dag śliwek (waga bez pestek)
30 dag maku
10 dag wiórek kokosowych
10 dag cukru
1 duża pełna łyżka miodu
3 jajka
1 białko (pozostałe z ciasta)
Mak gotujemy, mielimy raz przez maszynkę. Żółtka ubijamy z jednym białkiem i z cukrem na puszystą masę. Ubite żółtka dodajemy do maku i mieszamy razem, dodajemy taż łyżkę miodu i wiórka kokosowe. Pozostałe trzy białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z makiem.
Kruszonka
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru
15 dag margaryny
1 łyżeczka cynamonu
Do roztopionej margaryny dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Wszystko razem mieszamy.
Wykonanie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Dajemy ciasto drożdżowe, na ciasto smarujemy masę makową, układamy śliwki (skórką do dołu) i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40-45 minut. Ciasto jest na dużą blaszkę o wymiarach 27x40 cm.