Jabłecznik z rodzynkami i orzechami posypany kruszonką
Ciasta z owocami » Jabłecznik z rodzynkami i orzechami posypany kruszonką
Ciasto
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 i ½ szklanki cukru kryształu
1 i ½ kg jabłek (szare renety)
ok. 10 dag rodzynek
ok. 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
sok z ½ cytryny
Kruszonka
1 i ¾ szkl. mąki
¾ kostki margaryny
½ szkl. cukru kryształu
Do gorącej roztopionej margaryny dodajemy przesianą mąkę i cukier wszystko razem mieszamy- nie rozcieramy grudek które powstaną.
Wykonanie
Ubijamy jajka z cukrem kryształem i wanilinowym na puszystą masę, następnie wlewamy mleko i olej oraz dodajemy stopniowo przesianą mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Wszystko razem lekko mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch dajemy jabłka pokrojone i posypane cynamonem (wcześniej skrapiamy je sokiem z cytryny żeby nie pociemniały). Jabłka posypujemy rodzynkami i orzechami lekko je dociskamy do ciasta tak by nie wystawały bo się przypalą podczas pieczenia. Całość posypujemy równo kruszonką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 60-70 minut. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.