Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasta z owocami » Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto ucierane
35 dag mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
1/3 szkl mleka
1 kg wiśni
szczypta soli
Ucieramy margarynę z cukrami aż masa będzie puszysta, a cukier całkiem się rozpuści, następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku - kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Potem do masy wsypujemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i partiami wlewamy mleko.W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dodajemy do utartego ciasta – mieszamy delikatnie łyżką. W międzyczasie drylujemy wiśnie i odsączamy na sitku z nadmiaru soku - zostawiamy do wyschnięcia.
Kruszonka
200 g maki pszennej
100 g cukru kryształu
1 duży cukier wanilinowy (32g)
100 g margaryny
Mieszamy mąkę razem cukrami, następnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę – łączymy wszystkie składniki (mają pozostać nieroztarte grudki ciasta).
Wykonanie
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy wydrylowane i odsączone wiśnie (lekko je dociskamy do ciasta) i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 185 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.