Ciasto z borówkami
Ciasta z owocami » Ciasto z borówkami
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
1 cukier wanilinowy
1 duży budyń wiśniowy bez cukru (64g)
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szkl oleju
2-3 łyżki bułki tartej
¾ litra borówek
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier i cukier wanilinowy. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku – ubijamy wszystko do białości. Mąkę przesiewamy, mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia - dodajemy po łyżce masy żółtkowej. Gdy zostanie nam niewielka ilość mąki do dodania zaczynamy wlewać do ciasta po dwie łyżki oleju – wszystko mieszamy. Borówki płuczemy, wysypujemy na sitko aby przeschły następnie dodajemy do nich bułkę tartą i delikatnie mieszamy. Wylewamy ¾ ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsypujemy borówki, a na górę dajemy resztę ciasta tak by było widać borówki. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w blaszce o wymiarach 25x36 cm.