Ciasto z czereśniami, serkiem waniliowym i bitą śmietaną
Ciasta z owocami » Ciasto z czereśniami, serkiem waniliowym i bitą śmietaną
Biszkopt kakaowy
20 dag mąki pszennej
20 dag cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
2 łyżki ciemnego kakao
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę gdy będzie ubita stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz po jednym żółtku. Cały czas ubijamy aż uzyskamy gęsty kogel-mogel. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy po łyżce do ubitych żółtek, bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku przy otwartych drzwiczkach 5 minut.
Ponadto
80 dag czereśni
500 g serka waniliowego Jogobella
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
1 mała paczka herbatników kakaowych
Czereśnie myjemy i wyciągamy pestki (żeby ułatwić sobie pracę nacinałam czereśnie z jednej strony nożem do połowy i wtedy wyciągałam pestkę). Całość dzielimy na dwie części.
Zimną śmietankę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixów i dzielimy na trzy części.
Ciastka kakaowe kruszymy niedbale przy pomocy wałka pozostawiając małe nie połamane kawałki.
Poncz
1/2 szkl wody
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Mieszamy składniki do rozpuszczenia się cukru.
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż i nasączamy ponczem. Na spód wykładamy cały serek waniliowy, układamy połowę czereśni lekko je dociskając (czereśnie układamy w równych rzędach będzie nam później łatwiej kroić ciasto) do serka i przykrywamy jedną częścią bitej śmietany. Kładziemy drugą część nasączonego biszkoptu, nakładamy bitą śmietanę, układamy pozostałe czereśnie i przykrywamy je trzecią częścią bitej śmietany. Górę posypujemy pokruszonymi ciastkami kakaowymi. Ciasto dajemy do lodówki. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.