Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką
Ciasta z owocami » Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką
Biszkopt
10 dag mąki pszennej
10 dag cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka z solą na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier następnie po jednym żółtku - ubijamy na kogel mogel. Mąkę przesiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do ubitych żółtek - delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą pieczemy 25-30 minut w temp. 175 stopni.
Krem
1 opakowanie kremu Karpatka
2 szkl. mleka
250 g margaryny
W jednej szklance mleka rozpuszczamy krem następnie wlewamy go do gotującej się drugiej szklanki mleka i gotujemy. Wystudzony krem ucieramy z margaryną.
Ponadto
2 galaretki truskawkowe
60 dag truskawek
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i zostawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy oczyszczamy z szypułek i każdą kroimy na pół (wcześniej zostawiamy trochę do dekoracji).
Poncz
1/3 szkl. wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy do połączenia się składników
Wykonanie
Nasączamy biszkopt smarujemy 2/3 kremu, układamy połówki truskawek i lekko je dociskamy do środka następnie wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy tak by nie było widać truskawek. Na górę kremu układamy pokrojone plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką (krem musi być starannie rozsmarowany w blaszce inaczej galaretka wpłynie do środka ciasta). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki żeby galaretka całkiem zastygła. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm.