Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką

Ciasta z owocami » Ciasto z truskawkami, kremem i galaretką

Biszkopt

10 dag mąki pszennej
10 dag cukru
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy białka z solą na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier następnie po jednym żółtku - ubijamy na kogel mogel. Mąkę przesiewamy mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do ubitych żółtek - delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do blaszki wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą pieczemy 25-30 minut w temp. 175 stopni.

 

Krem

1 opakowanie kremu Karpatka
2 szkl. mleka
250 g margaryny

W jednej szklance mleka rozpuszczamy krem następnie wlewamy go do gotującej się drugiej szklanki mleka i gotujemy. Wystudzony krem ucieramy z margaryną.

 

Ponadto

2 galaretki truskawkowe
60 dag truskawek

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i zostawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy oczyszczamy z szypułek i każdą kroimy na pół (wcześniej zostawiamy trochę do dekoracji).

 

Poncz

1/3 szkl. wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Mieszamy do połączenia się składników

 

Wykonanie

Nasączamy biszkopt smarujemy 2/3 kremu, układamy połówki truskawek i lekko je dociskamy do środka następnie wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy tak by nie było widać truskawek. Na górę kremu układamy pokrojone plasterki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką (krem musi być starannie rozsmarowany w blaszce inaczej galaretka wpłynie do środka ciasta). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki żeby galaretka całkiem zastygła. Ciasto robiłam w tortownicy o średnicy 27 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook