Ciasto z gruszkami i skórką cytrynową
Ciasta z owocami » Ciasto z gruszkami i skórką cytrynową
Składniki
2 szkl. mąki pszennej
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szkl oleju
1 kg gruszek (gatunek Konferencja)
10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej
Wykonanie
Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Bardzo powoli mieszamy łyżką i zaczynamy dodawać małymi porcjami olej – delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki (usuwamy z nich gniazda nasienne), lekko je dociskamy do ciasta. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 45-50 minut. Przed wyciągnięciem pozostawiamy jeszcze ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.