Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Ciasta z owocami » Ciasto z czerwoną porzeczką i kruszonką

Składniki

30 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru kryształu
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
½ kg czerwonej porzeczki
szczypta soli

 

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy nadal aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca wtedy dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijamy aż powstanie gęsta prawie biała masa. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia i budyń- wszystko mieszamy. Tak przygotowaną mąkę dodajemy po łyżce do ubitej masy z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Stopniowo zaczynamy wlewać też po łyżce olej i razem łączymy wszystkie składniki ciasta. Czerwoną porzeczkę myjemy i odrywamy od ogonków.

 

Kruszonka

200 g maki pszennej
100 g cukru kryształu
1 duży cukier wanilinowy (32g)
100 g margaryny

Mieszamy mąkę razem cukrami następnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę – łączymy wszystkie składniki (mają pozostać nie roztarte grudki ciasta).

 

Wykonanie

Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy czerwoną porzeczkę i całość posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook