Ciasto z rabarbarem i rodzynkami
Ciasta z owocami » Ciasto z rabarbarem i rodzynkami
Składniki
40 dag mąki
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
20 dag cukru
5 jaj
3 pełne łyżki mleka
60 dag rabarbaru
szczypta soli
Ponadto
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego Demerara
10 dag rodzynek
Rodzynki sparzamy gorącą wodą. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ok. 2 cm). Mieszamy wszystkie składniki razem- rabarbar, cukier, cynamon i rodzynki.
Wykonanie
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszysty kogel-mogel. Zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i dodajemy stopniowo miękką margarynę pokrojoną w kostkę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. W międzyczasie wlewamy po łyżce mleka. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu dajemy wymieszany rabarbar z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Lekko go wciskamy do ciasta. Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni. Piekłam w okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm.