Szarlotka z budyniem

Ciasta z owocami » Szarlotka z budyniem

Data dodania:niedziela, 6 listopada 2016

Ciasto kruche

50 dag mąki (25 dag tortowej i 25 dag krupczatki)
15 dag cukru pudru
200 g masła
2 łyżki śmietany
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Obydwie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder i zimne masło. Siekamy razem wszystkie składniki aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Potem dodajemy jajka, żółtko i śmietanę i szybko wszystko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą owijamy folią i wkładamy jedną część do lodówki, a drugą do zamrażalki na 30 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy ciasto z lodówki, lekko je dociskamy do blaszki. Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 185 stopni. Ciasto podpiekamy dopiero wtedy kiedy mamy już przygotowane pozostałe warstwy- jabłkową i ugotowany budyń.

Warstwa z jabłek

1 kg jabłek (szara reneta)
1-2 łyżki cukru do smaku
1 łyżka cynamonu

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a następnie w małą kostkę. Dodajemy cukier, cynamon i mieszamy.

Warstwa z budyniem

1 litr mleka
3 budynie śmietankowe z cukrem (3x60g)

Z litra mleka odlewamy jedną szklankę i w niej rozpuszczamy 3 budynie. Pozostałe mleko gotujemy, następnie do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń - gotujemy wszystko razem. Jeżeli budyń jest mało słodki możemy go dosłodzić tak jak lubimy. Budyń gotujemy na samym końcu, ponieważ jeszcze gorący wylewamy na jabłka.

Wykonanie

Blaszkę wyłożoną ciastem z lodówki podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 185 stopni. Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę z jabłek, na jabłka wylewamy gorący budyń. Z zamrażalki wyciągamy drugą część ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy ponownie do nagrzanego do temperatury 185 stopni piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w kwadratowej blaszce o długości boku 24cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook