Kruchy placek z rabarbarem - rabarbarowiec Zosi

Ciasta z owocami » Kruchy placek z rabarbarem - rabarbarowiec Zosi

Ciasto

40 dag mąki
12 dag cukru
20 dag margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. W kubku mieszamy żółtka ze śmietaną następnie dodajemy je do mąki -wszystko razem siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto (ciasto powinno być jak najmniej wyrabiane, a jak najwięcej siekane nożem). Do 1/3 ciasta dodajemy 1 łyżkę mąki, ponownie szybko zagniatamy i tę porcję ciasta dajemy do zamrażalnika. Pozostałe 2/3 ciasta dajemy do schłodzenia do lodówki na 30 minut.

 

Beza

4 białka
3/4 szklanki cukru
2 pełne łyżki budyniu o smaku waniliowym (20g)
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier i cukier wanilinowy, a gdy się rozpuści i piana będzie bardzo sztywna i lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie wszystko mieszamy.

 

Ponadto

70 dag oczyszczonego rabarbaru
2 łyżeczki cynamonu

Rabarbar kroimy na kawałki (wielkości ok. 2-3 cm) i posypujemy cynamonem, mieszamy tak by cynamon oblepił nam rabarbar.

 

Wykonanie

Większą część ciasta dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układamy rabarbar. Na rabarbar dajemy ubitą na sztywno pianę z cukrem i budyniem, a na pianę ścieramy (na grubym tarku) schłodzoną 1/3 część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x30 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook