Jabłecznik na kruchym cieście

Ciasta z owocami » Jabłecznik na kruchym cieście

Data dodania:środa, 07 stycznia 2015

Ciasto kruche 

2 i ½ szkl mąki pszennej
1 i ½ szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru
250 g margaryny
4 pełne łyżki śmietany
2 jajka

Ponadto

2 kg jabłek
10 dag rodzynek
1-2 łyżki cukru

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach (nadmiar soku odlewamy). Następnie dajemy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy przez 5-10 minut cały czas mieszając. Po usmażeniu dodajemy sparzone gorącą wodą rodzynki i zostawiamy do wystudzenia. Jeżeli nadal mamy dużo soku to go odlewamy.

Wykonanie

Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę. Siekamy wszystko nożem do czasu aż ciasto będzie przypominało mokry piasek. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy do ciasta. Zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Jedna połowę wykładamy na blaszkę i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 185 stopni. Następnie na podpieczony spód dajemy smażone jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i całość pieczemy przez 40 minut w 185 stopniach.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook