Ciasto owocowe - gruszki z migdałami
Ciasta z owocami » Ciasto owocowe - gruszki z migdałami
Składniki
2 i 1/2 szkl. mąki
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
5 jajek
250 g margaryny
1/2 szkl. białej oranżady
1 kg gruszek (gatunek -Bera)
5 dag płatków migdałowych
Ucieramy margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę następnie dodajemy po jednym całe jajka (kolejne dopiero wówczas gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą). Wsypujemy budyń nadal ucierając następnie dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy oranżadę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy migdały - delikatnie mieszamy by się nie połamały. Gdy masa będzie gotowa obieramy gruszki i kroimy w duże kawałki (nie należy gruszek obierać zbyt wcześnie bo ściemnieją).
Wykonanie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 2/3 ciasta, na które kładziemy 2/3 porcji gruszek dociskając je do środka, następnie wylewamy pozostałe ciasto i układamy pozostałe gruszki tak by wystawały ponad ciasto. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm. w temp. 180 stopni przez 55 minut. Gotowe ciastko posypujemy cukrem pudrem.
Polecam do tego przepisu gruszki Bera ponieważ są miękkie, soczyste i bardzo słodkie - według mnie najlepsze.