Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Sernik » Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Ciasto kruche
3 szkl. mąki
250 g margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru kryształu
3 żółtka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki wody
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem dodajemy margarynę, żółtka, wodę - wszystko siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Oddzielamy 1/3 część ciasta i dodajemy do niej kakao szybko zagniatamy. Obydwa ciasta chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa
1 kg sera
1 szkl. cukru kryształu
2 jajka
1 budyń śmietankowy
250 g margaryny (lub masła)
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Wszystkie składniki masy mielimy razem w malakserze (margarynę wcześniej kroimy w kostkę, jajka wbijamy całe) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponadto
1 puszka brzoskwiń
1 kisiel wiśniowy
10-15 dag powidła
1/2 szkl. cukru
Brzoskwinie kroimy kostkę i dodajemy do gotowej masy serowej.
Ubijamy 3 białka (pozostałe z ciasta kruchego) ze szczyptą soli na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy kisiel i delikatnie mieszamy łyżką.
Wykonanie
Rozwałkowujemy ciasto białe i wykładamy nim blaszkę tak by zachodziło na brzegi. Ciasto smarujemy powiodłem na które kładziemy masę serową z brzoskwiniami. Na masę dajemy ubitą pianę z kisielem i posypujemy ciastem kakaowym startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Gotowy sernik posypujemy cukrem pudrem.