Sernik z truskawkami, masą śmietankową i biszkoptami

Sernik » Sernik z truskawkami, masą śmietankową i biszkoptami

Data dodania:poniedziałek, 20 kwiecień 2015

Biszkopt kakaowy

20 dag mąki
2 łyżki ciemnego kakao
20 dag cukru
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki sody
szczypta soli

Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier - ubijamy aż będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.

Masa serowa

900 g sera białego półtłustego
3/4 szkl cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
200 g masła
szczypta soli

Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i miękkie masło na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 5 białek i szczypty soli. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Masa śmietankowa

200 g masła
½ litra mleka
1 i ½ torebki budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao

W jednej  szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Następnie wlewamy rozpuszczony budyń  do gotującego się pozostałego mleka - mieszamy i gotujemy budyń. Ugotowany zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimny budyń (jeżeli masa jest dla Was mało słodka możecie dodać cukier puder- ja dodałam jedną łyżkę). Gotowa masę dzielimy na dwie części. Jedna zostawiamy białą do drugiej dodajemy łyżkę kakao.

Warstwa truskawkowa

900 g mrożonych truskawek
½ litra wody
2 torebki galaretki truskawkowej

Truskawki rozmrażamy (soku nie odlewamy). Galaretki rozpuszczamy w ½ litra wody, następnie wlewamy do rozmrożonych truskawek. Zostawiamy do stężenia.

Ponadto

1 i ½ paczki okrągłych biszkoptów (miałam paczkę o wadze 120g)
5 dag wiórek kokosowych

Polewa czekoladowa

100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryną dajemy do garnuszka. Ten garnuszek  umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką.

Poncz

½ szkl wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru

Mieszamy składniki.

Wykonanie

Połowa biszkoptu kakaowego (nasączony) - masa śmietankowa kakaowa - upieczony sernik - masa śmietankowa biała - okrągłe biszkopty - truskawki w galaretce - druga połowa biszkoptu kakaowego (nasączony). Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook