Sernik orzechowy na kruchym spodzie

Sernik » Sernik orzechowy na kruchym spodzie

Kruche ciasto orzechowe

10 dag mielonych orzechów włoskich
50 dag mąki pszennej
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
15 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i cukrem pudrem. Dodajemy miękką margarynę i wszystko siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ciasto palcami aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i wtedy dodajemy 2 żółtka, 1 całe jajko i 2 łyżki śmietany. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

 

Masa serowa

1 i ½ kg sera białego półtłustego
250 g margaryny
1 budyń waniliowy bez cukru
25 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
6 jajek + 2 białka (pozostałe z ciasta kruchego)
szczypta soli

Ser, cukier, cukier wanilinowy, 6 żółtek, miękką margarynę i budyń wszystko razem mielimy przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. Ubijamy pianę z 8 białek ze szczyptą soli aż będzie sztywna (6 z masy serowej + 2 z ciasta kruchego) i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

 

Ponadto

10 dag siekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie

Kruche ciasto orzechowe po schłodzeniu w lodówce dzielimy, większą ilością 2/3 wykładamy blaszkę do pieczenia tak by ciasto zachodziło też na boki blaszki i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika i na tak podpieczony spód dajemy posiekane orzechy włoskie i wylewamy całą masę serową – pieczemy przez 35 w temperaturze 190 stopni. Z pozostałej 1/3 ilości ciasta kruchego robimy cienkie paski. Wyjmujemy sernik układamy paski na górze i pieczemy dalsze 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiają jeszcze sernik w środku przy otwartych drzwiczkach przez 10 -15 minut aby nie opadł. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x42 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook