Sernik z kokosem i mandarynkami
Sernik » Sernik z kokosem i mandarynkami
Ciasto kruche
45 dag maki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag margaryny
5 dag smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia , margarynę, smalec, cukier puder i wszystko siekamy nożem, wlewamy zimną wodę i dalej siekamy aż do momentu gdy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Oddzielamy żółtka od białek i lekko roztrzepujemy je widelcem następnie dodajemy te żółtka do ciasta wszystko rzazem zagniatamy - gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa
1,20 kg sera białego półtłustego
20 dag cukru kryształu
1 budyń waniliowy bez cukru
250 dag margaryny
6 jajek
szczypta soli
1 puszka mandarynek
Ser mielimy dodajemy żółtka, cukier, budyń i miękką margarynę wszystko ucieramy na gładką masę. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Pianka kokosowa
4 białka (pozostałe z ciasta kruchego)
0,5 szkl cukru kryształu
szczypta soli
15 dag wiórek kokosowych
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo pod koniec zaczynamy dodawać małymi porcjami cukier. Do ubitej piany z cukrem wsypujemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką.
Wykonanie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy 2/3 ilości schłodzonego ciasta kruchego. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i podpiekamy nasze ciasto przez 15 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika wylewamy na ciasto połowę masy serowej, układamy mandarynki i wlewamy druga połowę masy serowej pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie na podpieczony ser dajemy piankę kokosową i robimy szachownicę z pozostałego 1/3 ciasta kruchego (wcześniej przygotowujemy cienkie paski ciasta) całość pieczemy jeszcze przez 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostawiamy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.