Sernik pomarańczowy
Sernik » Sernik pomarańczowy
Masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
25 dag cukru kryształu
1 budyń śmietankowy bez cukru (64g)
250 ml śmietanki kremówki 30%
6 jaj
sok z 1 pomarańczy
skórka pomarańczowa z 2 pomarańczy
Ser, cukier, 6 żółtek, sok pomarańczowy, proszek budyniowy, śmietankę kremówkę mielimy malakserem na jednolitą masę serową. Białka (6) ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do utartej masy serowej- mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową - i delikatnie mieszamy.
Spód kakaowy
1 duża paczka ciastek kakaowych petit beurre (370g)
175 g margaryny
Ciastka kruszymy (najlepiej przy pomocy wałka lub tłuczka do mięsa) tak by nie było żadnych kawałków. Margarynę topimy następnie wsypujemy do niej zmiażdżone ciastka i mieszamy - mieszanka powinna przypominać mokry piasek.
Polewa pomarańczowo- kakaowa
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka cukru
3 dag margaryny
2 pełne łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżki dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej
Podgrzewamy sok z cukrem (nie gotujemy), gdy się cukier rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę mieszamy żeby się rozpuściła. Do tak przygotowanej podstawy polewy dodajemy kakao i dżem - wszystko razem mieszamy (jeśli polewa jest zbyt rzadka można dodać więcej kakao).
Wykonanie
Spód i boki blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy pokruszone ciastka, następnie dokładnie za pomocą łyżki je ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię. Dajemy do lodówki aby spód ciasteczkowy stał się twardy (ok. 30-45 minut). W tym czasie możemy przygotowywać masę serową. Wyjmujemy naszą blaszkę z gotowym zimnym spodem kakaowym wylewamy na niego masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy 55 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku aż całkowicie wystygnie (wtedy nie opadnie). Zimny sernik polewamy gotową polewą pomarańczowo- kakaową. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.