Sernik bez sera
Sernik » Sernik bez sera
Ciasto kruche
1/2 kg mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękką margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia i wszystko siekamy nożem aż składniki będą przypominać mokry piasek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do mąki posiekanej z margaryną - zagniatamy wszystkie składniki razem na ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, wsadzamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Masa śmietanowa
5 białek (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
1 szkl cukru kryształu
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
400 ml serka waniliowego Danio
800 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli potem dodajemy partiami cukier, cały czas ubijamy aż się rozpuści. Do ubitej piany dodajemy stopniowo śmietanę, serek Danio i wsypujemy proszek budyniowy. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Ponadto
1 duża puszka brzoskwiń
Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy na kawałki.
Wykonanie
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy 2/3 ciasta. Podpiekamy ciasto przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na ciasto masę śmietanową i układamy brzoskwinie. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ścieramy na górę sernika pozostałą 1/3 część ciasta kruchego (możemy go dać wcześniej do zamrażalnika wtedy będzie się lepiej ścierać) i ponownie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni aż się ciasto zarumieni. Pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze przez chwilę tak żeby nie opadł (ja zostawiłam ok. 20 minut). Sernik piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.