Sernik bez sera

Sernik » Sernik bez sera

Ciasto kruche

1/2 kg mąki pszennej
250 g margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękką margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia i wszystko siekamy nożem aż składniki będą przypominać mokry piasek. Żółtka mieszamy ze śmietaną i wlewamy do mąki posiekanej z margaryną - zagniatamy wszystkie składniki razem na ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3, wsadzamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez godzinę.

 

Masa śmietanowa

5 białek (pozostałe z ciasta)
szczypta soli
1 szkl cukru kryształu
2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
400 ml serka waniliowego Danio
800 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli potem dodajemy partiami cukier, cały czas ubijamy aż się rozpuści. Do ubitej piany dodajemy stopniowo śmietanę, serek Danio i wsypujemy proszek budyniowy. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

 

Ponadto

1 duża puszka brzoskwiń

Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy na kawałki.

 

Wykonanie

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy 2/3 ciasta. Podpiekamy ciasto przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na ciasto masę śmietanową i układamy brzoskwinie. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ścieramy na górę sernika pozostałą 1/3 część ciasta kruchego (możemy go dać wcześniej do zamrażalnika wtedy będzie się lepiej ścierać) i ponownie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni aż się ciasto zarumieni. Pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach jeszcze przez chwilę tak żeby nie opadł (ja zostawiłam ok. 20 minut). Sernik piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook