Sernik w kakaowym cieście
Sernik » Sernik w kakaowym cieście
Ciasto
45 dag mąki
15 dag cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
250 g margaryny
5 dag smalcu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajko
Wszystkie składniki siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie równe części i schładzamy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa
1,20 kg sera
30 dag cukru pudru
250 g margaryny (lub masła)
6 jajek
1 duży budyń śmietankowy (80g)
5 dag skórki pomarańczowej
Ser, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, budyń oraz miękką margarynę pokrojoną na kawałki dajemy do malaksera i wyrabiamy na gładką masę.
Do gotowej masy dokładamy skórkę pomarańczową. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno pianę z 6 białek ze szczyptą soli i dajemy do masy serowej - delikatnie wszystko mieszamy.
Wykonanie
Jedną część ciasta ścieramy na tarce na blaszkę do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 185 stopni. Na podpieczony spód nakładamy masę serową, a na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 22x37 cm.