Przysmak serowy z rodzynkami

Sernik » Przysmak serowy z rodzynkami

35 dag mąki pszennej
35 dag sera białego
4 jajka
250 g margaryny (lub masła)
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
10 dag rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie

Ser, żółtka, margarynę (pokrojoną w kostkę), cukier i cukier wanilinowy wyrabiamy na niezbyt gładką masę - najlepiej robotem kuchennym tak by w masie były pozostawione grudki sera. Do masy serowej dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i sparzone rodzynki – mieszamy. Ubijamy pianę z 4 białek ze szczyptą soli dodajemy do sera i delikatnie wszystko łączymy. Pieczemy w temp. 195 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Piekłam w blaszce o średnicy 24 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook