Sernik Murzynek
Sernik » Sernik Murzynek
Ciasto kakaowe
1 i ½ szkl mąki
250 g margaryny
1 i ½ szkl cukru
4 jajka
6 łyżek wody
2 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Wodę gotujemy z cukrem aż się cukier całkiem rozpuści. Następnie dodajemy margarynę oraz kakao. Mieszamy wszystko żeby powstała jednolita masa. Zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy kakaowej dodajemy 4 żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Po wymieszaniu tych składników dodajemy pianę ubitą z 4 białek ze szczyptą soli.
Masa serowa
750 g sera białego półtłustego
¾ szkl cukru
4 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
125 g margaryny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i margarynę na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 4 białek i szczypty soli. Delikatnie mieszamy, wsypujemy też skórkę pomarańczową.
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
Połamaną czekoladę razem z margaryną dajemy do garnuszka. Garnuszek tan trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania czekoladę cały czas mieszamy łyżką.
Wykonanie
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto kakaowe robiąc takie kleksy. Na ciasto kakaowe dajemy kleksy z sera i tak do wyczerpania składników. Pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.