Sernik z borówkami na kruchym cieście kakaowym
Sernik » Sernik z borówkami na kruchym cieście kakaowym
Kruche ciasto kakaowe
50 dag mąki
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki kakao
2 łyżki śmietany
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao, dodajemy masło i wszystko siekamy razem. W kubku mieszamy żółtka i śmietanę, następnie wlewamy do ciasta. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto 2/3 do 1/3 i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Masa serowa
1 kg 20 dag sera białego półtłustego
25 dag cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy z cukrem (60g)
125 ml śmietanki kremówki 30%
Ser, żółtka, śmietankę kremówkę i cukier mielimy razem w mikserze do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy serowej Delikatnie wszystko mieszamy.
Ponadto
1 litr borówek
Borówki dajemy na sitko i przepłukujemy wodą. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Wykonanie
Większą część ciasta kruchego podpiekamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy 1/3 masy serowej, dajemy borówki, znowu masa serowa, borówki i masa serowa. Na górę ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta kruchego. Pieczemy sernik przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.