Sernik czekoladowy
Sernik » Sernik czekoladowy
Ciasto kruche
30 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
3 żółtka
150 g masła
2 łyżki śmietany
1 łyżka ciemnego kakao
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem pudrem. Dodajemy masło i wszystko siekamy nożem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku i wtedy dodajemy 3 żółtka wymieszane z 2 łyżkami śmietany. Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa
1 kg 20 dag sera białego półtłustego
30 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
6 jajek
1 budyń czekoladowy bez cukru (64g)
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
Rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej (do większego garnka z gotującą się wodą dajemy mniejszy garnek, w którym jest śmietanka kremówka i czekolada, podgrzewamy wodę rozpuszczając w ten sposób czekoladę) potem zostawiamy do wystygnięcia. Ser, cukier, cukier wanilinowy, 6 żółtek i budyń wszystko razem mielimy przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. W trakcie dodajemy stopniowo przestudzoną czekoladę i wsypujemy kakao. Ubijamy pianę z 9 białek na sztywno (6 z masy serowej + 3 z ciasta kruchego) ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.
Polewa czekoladowa
150 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wykonanie
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kruche tak by zachodziło trochę na boki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Potem na tak podpieczony spód wlewamy masę serową i pieczemy całość przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach aż wystygnie (wtedy nie opadnie). Zimny polewamy polewą czekoladową. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.