Sernik na zimno z mandarynkami
Sernik » Sernik na zimno z mandarynkami
Składniki
500 ml serka waniliowego
500 ml śmietanki do ciast i deserów 30%
2 śmietan – fixy
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 duża paczka podłużnych biszkoptów
1 puszka mandarynek
Wykonanie
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do stężenia. Do miseczki przekładamy serek waniliowy. W osobnym naczyniu ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan – fixami na sztywno. Po ubiciu dodajemy do serka waniliowego wszystko razem delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy stopniowo zimną żelatynę i mieszamy. Blaszkę wykładamy biszkoptami nakładamy połowę masy serowej układamy na niej mandarynki i przykrywamy pozostałą częścią masy. Dekorujemy biszkoptami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Sernik robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm.