Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową i skórką pomarańczową

Sernik » Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową i skórką pomarańczową

Data dodania:3 lutego 2018

Biszkopt

6 jajek
20 dag cukru
20 dag mąki pszennej
1 torebka budyniu waniliowego bez cukru (40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. W międzyczasie dodajemy partiami cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy wszystko na puszysty kogel - mogel. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min w temp 175 stopni. Zimny biszkopt kroimy wzdłuż na pół.

Masa serowa

1 kg 20 dag sera białego półtłustego
6 jajek
20 dag cukru
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
250 g masła
szczypta soli
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Białka oddzielamy od żółtek. Wszystkie składniki: żółtka, ser, miękkie masło, cukier i budyń dajemy do miksera i miksujemy na gładką masę. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Teraz dodajemy też kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę dzielimy 2/3 do 1/3.

Polewa czekoladowa do środka sernika

5 łyżek wody
200 g masła
2/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao

W garnuszku mieszamy razem cukier, masło i wodę. Podgrzewamy wszystko aby się ładnie połączyło. Potem dodajemy kakao i mieszamy. Polewę dzielimy na pół.

Wykonanie

Blaszkę, w której był pieczony biszkopt wykładamy nowym papierem do pieczenia i dajemy połowę biszkopta. Biszkopt polewamy połową polewy czekoladowej. Na polewę wykładamy 2/3 masy serowej. Przykrywamy drugą połową biszkopta, na który wylewamy drugą część polewy czekoladowej i dajemy pozostałą 1/3 część masy serowej. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku przy otworzonych drzwiczkach przez 10 minut. Górę zimnego sernika posypujemy ciemnym kakao. Sernik piekłam w dużej blaszce z zaokrąglonymi brzegami o wymiarach 25x36 cm. Polecam piec w blaszce z wysokim brzegiem, bo ciasto jest wysokie.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook