Sernik z ananasem pod białą chmurką

Sernik » Sernik z ananasem pod białą chmurką

1 kg sera półtłustego
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
250 ml śmietanki kremówki 30%
7 jajek
1 puszka ananasa
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (150g)
1/2 szkl. cukru pudru

Ser, 1 szkl. cukru kryształu, cukier wanilinowy, 3 całe jajka i 4 żółtka mielimy malakserem na jednolitą masę pod koniec dodając śmietankę kremówkę (nie ubitą). Do gotowej masy serowej dodajemy krojonego ananasa i delikatnie mieszamy.

 

Biała chmurka

1/2 szkl. cukru kryształu
4 białka (pozostałe z masy serowej)

Ubijamy białka ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Piana musi być lśniąca i bardzo dobrze ubita.

 

Wykonanie

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty, które posypujemy cukrem pudrem (od spodu biszkopty można troszkę nawilżyć aby się nie przypaliły). Na biszkopty nakładamy masę serowo- ananasową. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni następnie wyciągamy sernik nakładamy pianę z białek i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy gotowy sernik i pozostawiamy w blaszce do wystygnięcia. Piekłam blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook