Sernik z ananasem pod białą chmurką
Sernik » Sernik z ananasem pod białą chmurką
1 kg sera półtłustego
1 szkl. cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
250 ml śmietanki kremówki 30%
7 jajek
1 puszka ananasa
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (150g)
1/2 szkl. cukru pudru
Ser, 1 szkl. cukru kryształu, cukier wanilinowy, 3 całe jajka i 4 żółtka mielimy malakserem na jednolitą masę pod koniec dodając śmietankę kremówkę (nie ubitą). Do gotowej masy serowej dodajemy krojonego ananasa i delikatnie mieszamy.
Biała chmurka
1/2 szkl. cukru kryształu
4 białka (pozostałe z masy serowej)
Ubijamy białka ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Piana musi być lśniąca i bardzo dobrze ubita.
Wykonanie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty, które posypujemy cukrem pudrem (od spodu biszkopty można troszkę nawilżyć aby się nie przypaliły). Na biszkopty nakładamy masę serowo- ananasową. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni następnie wyciągamy sernik nakładamy pianę z białek i wstawiamy jeszcze do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy gotowy sernik i pozostawiamy w blaszce do wystygnięcia. Piekłam blaszce o wymiarach 25x36 cm.