Sernik w cieście kakaowym z masą
Sernik » Sernik w cieście kakaowym z masą
Biszkopt kakaowy
15 dag mąki
1 łyżka ciemnego kakao
2 pełne łyżeczki budyniu czekoladowego
15 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier wanilinowy i cukier kryształ- ubijamy aż będzie lśniąca. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy żółtkowej – wszystko razem bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 40 minut.
Masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
1 szkl cukru
5 jajek
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
250 g margaryny
szczypta soli
Mieszamy w malakserze ser, żółtka, proszek budyniowy, cukier i margarynę na jednolitą masę. Następnie dodajemy pianę ubitą z 5 białek i szczypty soli. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Masa do sernika
200 g masła
1 i ½ szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
W ½ szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Następnie wlewamy to do gotującej się pozostałej szklanki mleka- mieszamy i gotujemy budyń. Ugotowany zostawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy , dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotowa masę dzielimy na dwie części. Jedna zostawiamy białą do drugiej dodajemy łyżeczkę kakao.
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka margaryny
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z margaryna dajemy do garnuszka. Ten garnuszek y umieszczamy nad większym garnkiem z gotującą się wodą. Unosząca się para wodna z gotującej się wody roztopi nam czekoladę. Podczas roztapiania cały czas mieszamy czekoladę łyżką.
Poncz
½ szkl wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Mieszamy składniki.
Wykonanie
Biszkopt kakaowy kroimy wzdłuż na pół, nasączamy obydwie połowy ponczem. Na jedna część biszkoptu dajemy masę białą, następnie kładziemy upieczony sernik. Na drugą cześć biszkoptu dajemy masę kakaową i tą stroną z masą przykrywamy sernik. Górę ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.