Sernik z pierniczkami na kakaowo - piernikowym spodzie
Sernik » Sernik z pierniczkami na kakaowo - piernikowym spodzie
Ciasto kruche kakaowo - piernikowe
25 dag maki pszennej
10 dag cukru pudru
12 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia, miękką margarynę, cukier puder, kakao i przyprawę do piernika - wszystko wyrabiamy rozcierając ciasto palcami aż do momentu gdy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Żółtka mieszamy z zimną wodą i wlewamy do ciasta – zagniatamy wszystko razem. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa
1 kg sera białego półtłustego
1 szkl cukru kryształu
1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
20 dag margaryny
5 jajek
szczypta soli
Ser, żółtka, cukier, budyń i miękką margarynę ucieramy na gładką masę. Ubijamy białka (7 w tym 2 z ciasta kruchego) ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Ponadto
30 dag pierniczków w czekoladzie z nadzieniem owocowym
Polewa czekoladowa
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
5 dag margaryny
2 łyżki ciemnego kakao
Gotujemy wodę z cukrem, zdejmujemy z ognia dodajemy miękką margarynę i mieszamy aż się rozpuści potem dodajemy kakao- wszystko razem mieszamy.
Wykonanie
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia dajemy ciasto kruche następnie podpiekamy je przez 15 minut w temperaturze 185 stopni. Na podpieczony spód wlewamy połowę masy serowej, układamy pierniczki wylewamy pozostałą część sera i pieczemy całość przez 60 minut w temperaturze 185 stopni potem wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 20 minut (wtedy nie opadnie). Upieczony zimny sernik polewamy polewą czekoladową. Sernik piekłam w tortownicy o średnicy 27 cm.