Rafaello z adwokatem
Ciasta biszkoptowe » Rafaello z adwokatem
Biszkopt kokosowy
20 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
15 dag cukru
1 cukier wanilinowy
5 dag wiórek kokosowych
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno stopniowo, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy pod koniec dodajemy po jednym żółtku- ubijamy na puszysty kogel mogel. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce wymieszane mąki i wiórka kokosowe – bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 175 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 10 minut.
Masa z adwokatem
2 i ½ szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy bez cukru (80g)
4 kopiaste łyżki cukru
250g margaryny
6 łyżek adwokata (likier jajeczny)
5 dag białej czekolady
10 dag wiórek kokosowych
30 dag kulek Rafaello (kulki kokosowe a"la Rafaello kupowane na wagę)
Gotujemy budyń śmietankowy z 2 i ½ szkl. mleka oraz 4 łyżek cukru i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę z zimnym budyniem na puszystą masę. Z gotowej masy odbieramy niewielką ilość tak by posmarować górę ciasta. Pozostałą masę ucieramy dodając po łyżce adwokata (następną dopiero wtedy gdy poprzednia zostanie dokładnie wchłonięta w masę). Masę adwokatową dzielimy na pół. Jedną zostawiamy czystą do drugiej dodajemy białą czekoladę pokrojoną w grubsze piórka.
Poncz
¾ szkl wody
3 łyżki adwokata
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół i nasączamy ponczem. Na pierwszy blat nakładamy czystą masę z adwokatem na niej układamy kulki Rafaello (ułożyłam 6 rzędów po 4 kulki, lekko dociskamy kulki do masy). Smarujemy drugi blat biszkoptu masą z białą czekoladą i tą stroną kładziemy na kulkach Rafaello. Górę ciasta smarujemy odłożoną na początku masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x 36 cm.