Ciasto Nutella

Ciasta biszkoptowe » Ciasto Nutella

Data dodania:poniedziałek, 22 czerwica 2015

Biszkopt

1 i 1 /2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki budyniu waniliowego
6 dużych jajek
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier kryształ. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy całość łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

Masa śmietankowa

1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 i 1/2 szkl. mleka
200 g masła
3 łyżki cukru

Gotujemy budyń z 1 i ½ szkl mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru. Po ugotowaniu od razu przykrywamy go woreczkiem foliowym (dzięki temu budyń nie zrobi się twardy na wierzchu). Po wystygnięciu ucieramy z masłem na jednolitą puszystą masę.

Poncz

½ szkl wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Mieszamy składniki

Ponadto

1 duża puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
400 ml kremu czekoladowego Nutella (lub innego kremu czekoladowego)
330 śmietanki kremówki 30% do ciast i deserów
1 galaretka wiśniowa
1 paczka okrągłych biszkoptów 
1 czekolada gorzka

Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 i ½ szkl. wody, dodajemy do nich ½ szklanki soku z brzoskwiń oraz brzoskwinie pokrojone w kostkę, odstawiamy do stężenia. Galaretką wiśniową rozpuszczamy w pół szklanki wody, gdy lekko stężeje ubijamy ją razem ze śmietanką kremówką. Czekoladę kroimy w piórka.

Wykonanie

Biszkopt kroimy na pół, obydwie połowy nasączamy ponczem. Jedną część zostawiamy w blaszce i wykładamy na nią brzoskwinie z galaretką, przykrywamy drugą połową biszkoptu. Smarujemy biszkopt Nutellą, następnie nakładamy krem budyniowy. Na kremie układamy okrągłe biszkopty. Na samym końcu dajemy śmietankę ubitą z galaretką wiśniową. Wierzch posypujemy drobno pokrojoną czekoladą. Ciasto trzymamy w lodówce. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook