Przekładaniec bakaliowy z masą

Ciasta biszkoptowe » Przekładaniec bakaliowy z masą

Biszkopt kakaowy

20 dag mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
1 budyń czekoladowy bez cukru (45g)
1 cukier wanilinowy
7 jajek
2 łyżki ciemnego kakao
1/3 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Ubijamy białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę, następnie dodajemy małymi porcjami cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijamy wszystko mikserem. Do ubitej lśniącej piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy aż uzyskamy puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao potem dodajemy po łyżce do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy. Powoli wlewamy olej – wszystko razem łączymy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut żeby nie opadł.

 

Masa grysikowa

1 litr mleka
20 dag kaszy manny (grysik)
15 dag cukru kryształu
300 g masła

 

Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i kaszę manną cały czas mieszamy – gotujemy grysik (trzeba cały czas mieszać bo grysik lubi się przypalić, ja gotuję w naczyniu żaroodpornym). Po ugotowaniu przelewamy grysik na talerz ( wcześniej talerz przelewam zimną wodą i dopiero wtedy wylewam grysik) i przykrywamy woreczkiem foliowym aby na górze nie zrobiła się twarda skorupa. Ugotowany zostawiamy do całkowitego wystygnięcia potem ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Masę dzielimy na trzy części przy czym jedna z nich (z dodatkiem kakao) powinna być większa od dwóch pozostałych.

 

Ponadto

2 paczki Delicji o smaku wiśniowym
1 duża paczka ciastek Petit Beurre (350g)
1 mały słoik powidła
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, daktyle, ananas kandyzowany, wiśnie w spirytusie (z nalewki wiśniowej), małe beziki

 

Wykonanie masy

Masa biała I

1/3 masy grysikowej
orzechy laskowe, orzechy włoskie i ananasy – ok. 10 dag

Bakalie kroimy na kawałki i wszystko razem mieszamy.

 

Masa biała II

1/3 masy grysikowej
rodzynki i daktyle – ok. 10 dag

Bakalie kroimy na kawałki i wszystko razem mieszamy.

 

Masa kakaowa

1/3 masy grysikowej + 2 łyżki dodatkowo żeby posmarować górę ciasta
2 łyżeczki ciemnego kakao
100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki
kilka łyżek wiśni w spirytusie (z nalewki wiśniowej)

Do całej masy dodajemy kakao i mieszamy, następnie odejmujemy ok.2 łyżek (tak żeby wystarczyło na posmarowanie góry ciasta), a do reszty masy kakaowej dodajemy czekoladę i wiśnie.

 

Poncz

¼ szkl. nalewki wiśniowej
¼ szkl. wody

Mieszamy składniki.

 

Wykonanie

Biszkopt kakaowy kroimy wzdłuż na pół i obydwie połowy nasączamy ponczem. Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu kakaowego smarujemy masą białą I, potem układamy Delicje i pomiędzy nimi małe beziki, na Delicje kładziemy masę kakaową, następnie ciastka Petit Beurre, które smarujemy powidłem i dajemy kolejną warstwę tych ciastek, potem na ciastka masa biała II i całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym, na końcu smarujemy górę ciasta odłożoną masą kakaową.
Przekładaniec ten jest trochę pracochłonny, ale za to wszystkim smakuje. U mnie był w wersji dla dorosłych z wiśniami w spirytusie w wersji dla dzieci można je zastąpić wiśniami z kompotu. Powidło dałam domowej roboty, jabłkowo- śliwkowe, które dobrze się skomponowało z pozostałymi smakami. Przekładaniec piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook