Cyrtynowiec

Ciasta biszkoptowe » Cyrtynowiec

Biszkopt

20 dag mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 cukier wanilinowy
20 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Masa cytrynowa

3 duże cytryny
3 budynie śmietankowe (po 70g)
20 dag cukru kryształu
2 i 1/2 szklanki wody
2 żółtka
¾ kostki margaryny

Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy do 2 szklanek wody, cukru i wszystko razem zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy na gładką masę budynie, żółtka i ½ szklanki wody. Uzyskaną masę budyniową wlewamy do gotującej się wody z cytryną i cukrem - gotujemy budyń. Gdy budyń ostygnie dodajemy margarynę i ubijamy na pulchną masę.

 

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
2 śmietan - fixy
1/2 szkl. cukru pudru

Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy śmietan - fixy.

 

Poncz

sok z 1/2 cytryny
¼ szkl. wody
1 łyżeczka cukru

Wszystko razem mieszamy aż się cukier rozpuści.

 

Ponadto

1 duże opakowanie ciastek Petitki

 

Wykonanie

Biszkopt nasączamy ponczem następnie smarujemy całą masą cytrynową i wstawiamy na 15 minut do lodówki aby masa stężała. Nakładamy ubitą śmietankę na masę cytrynową i na wierzch układamy ciastka Petitki. Placek wstawiamy do lodówki - najlepszy jest na drugi dzień.
Biszkopt piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook