Biszkopt przekładany jabłkami, makiem i wiśniową pianką

Ciasta biszkoptowe » Biszkopt przekładany jabłkami, makiem i wiśniową pianką

Biszkopt

25 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
7 jajek
1 cukier wanilinowy
20 dag cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszysty kogel-mogel. . Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po jednej łyżce obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy wszystko łyżką. Pieczemy 30- 35 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

 

Ciasto makowe

40 dag maku
10 dag cukru kryształu
3 jajka
3 pełne łyżki miodu
5 dag rodzynek
5 dag siekanych orzechów włoskich

 

Mak parzymy i mielimy raz w maszynce. Ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie do ubitych jajek dodajemy mak, orzechy, sparzone wczesniej rodzynki i miód- wszystko mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę makową- pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce do całkowitego wystudzenia ponieważ jest bardzo delikatne i łatwo może się połamać.

 

Masa jabłkowa

1 kg jabłek
10 dag cukru kryształu
1 galaretka cytrynowa

 

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i podsmażamy aż się cukier rozpuści i wszystko się zagotuje. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

 

Pianka wiśniowa

500 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka wiśniowa

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wody i zostawiamy do przestudzenia. Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, pod koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę.

 

Polewa czekoladowa

10 dag czekolady mlecznej
1 łyżka margaryny

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy margarynę i wszystko razem roztapiamy w kąpieli wodnej. Do większego garnka z wodą dajemy mniejszy (w którym jest czekolada z margaryną) tak by nie dotykał dnem wody i podgrzewamy wodę. Nasza czekolada w ten sposób zacznie się roztapiać. Cały czas mieszamy czekoladę łyżką. Jeżeli jest za gęsta można dodać 1 lub 2 łyżki mleka.

 

Wykonanie

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Na jedną część wykładamy masę jabłkową, przykrywamy ciastem makowym. Na ciasto makowe dajemy piankę wiśniową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Górę polewamy polewą czekoladową i posypujemy czekoladowymi ozdobnymi drobinkami. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm. Nie dawałam żadnego ponczu na biszkopt ponieważ masa jabłkowa zawiera sok z jabłek i jest wystarczjąco mokra. Ciasto makowe jest kruche i żeby mi się nie połamało przed nałożeniem na warstwę jabłek wzięłam je pomiędzy dwie deseczki, zdjęłam papier do pieczenia i delikatnie zsunęłam na jabłka.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook