Delicja z masą śmietankową i brzoskwiniami
Ciasta biszkoptowe » Delicja z masą śmietankową i brzoskwiniami
Biszkopt
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Ubijamy aż piana będzie lśniąca. Potem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy po jednej łyżce przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu zostawiamy nasz biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 10 minut aby nie opadł.
Masa śmietankowa z brzoskwiniami
2 budynie śmietankowe z cukrem (2x60g)
3 szklanki mleka
250g margaryny
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
1 duża puszka brzoskwiń (850g)
3 opakowania Delicji pomarańczowych
W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i mieszamy żeby nie było grudek. Następnie wlewamy je do pozostałych dwóch szklanek gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gorącego budyniu. Energicznie wszystko mieszamy (najlepiej mikserem).
Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody. Przestudzone wlewamy do ciepłego budyniu i miksujemy. Na końcu do naszej masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 600 ml wody i zostawiamy do lekkiego stężenia.
Poncz
1/2 szkl przegotowanej wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy wszystkie składniki.
Wykonanie
Biszkopt dajemy do blaszki w której sie piekł. Ponczujemy ponczem. Na biszkopt wylewamy masę śmietankową i układamy Delicje, lekko je wciskamy w masę. Po wystudzeniu masy na Delicje wylewamy tężejące galaretki brzoskwiniowe. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.