Ciasto kokosowe z kremem i brzoskwiniami
Ciasta biszkoptowe » Ciasto kokosowe z kremem i brzoskwiniami
Biszkopt kokosowy
5 jajek
20 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
10 dag wiórek kokosowych
0,5 szkl oleju
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier wanilinowy i cukier kryształ. Do ubitej na sztywno piany dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do białości. Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszaną mąkę i wiórka kokosowe- delikatnie mieszamy. W międzyczasie zaczynamy też wlewać stopniowo olej. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Potem pozostawiamy jeszcze w piekarniku upieczony biszkopt przy otwartych drzwiczkach przez 5 minut.
Krem waniliowy
1 torebka gotowego kremu waniliowego
1 i ¼ szkl mleka (300ml)
10 dag masła
1 duża puszka brzoskwiń
Wsypujemy krem do mleka i ubijamy mikserem (najpierw na małych obrotach) następnie dodajemy utarte masło i jeszcze ubijamy aż powstanie puszysty krem i składniki się połączą. Z gotowego kremu odejmujemy trochę tak by wystarczyło na posmarowanie wierzchu ciasta (ok. 4 łyżek). Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałego kremu- delikatnie mieszamy.
Ponadto
5 dag wiórek kokosowych do posypania wierzchu ciasta
Poncz
½ szkl soku z brzoskwiń
¼ szkl przegotowanej wody
Mieszamy składniki.
Wykonanie
Biszkopt kokosowy kroimy wzdłuż na pół i nasączamy obydwie połowy ponczem. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy cały krem z brzoskwiniami i przykrywamy drugą częścią. Górę smarujemy czystym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.