Kokietka
Ciasta biszkoptowe » Kokietka
Ciasto miodowe
1 jajko
25 dag mąki
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
1/4 kostki margaryny (70g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki. Wszystko razem siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy ciasto i pieczemy przez 20-25 minut temperaturze 180 stopni.
Biszkopt
4 jajka
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Następnie dodajemy stopniowo te składniki do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto miodowe. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Podgrzewamy na ogniu do odparowania reszty soku. Na końcu wsypujemy galaretkę i jeszcze przez chwilę smażymy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masa serowa
50 dag serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Tężejącą wlewamy do serka i mieszamy.
Masa makowa
1 puszka masy makowej z bakaliami ok. 90 dag
1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Lekko przestudzoną mieszamy z masą makową.
Ponadto
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
2 i 1 /2 szklanki wody
Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki wody – zostawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie kroimy w paski.
Wykonanie
Blaszkę, w której piekły się ciasta (miodownik i biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać z każdej strony na długość 15 cm ponieważ ciasto jest wysokie i całe na wysokość nie zmieści się w standardowej blaszce. Po wyłożeniu masy jabłkowej na ciasto miodowe, dajemy ciasto na chwilę do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Postępujemy tak z każdą kolejno nakładaną warstwą. Warstwa z serkiem szybko zastyga.
Składanie ciasta
Ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa – biszkopt - masa serowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - galaretka brzoskwiniowa.
Ciasto dajemy do lodówki aby wszystkie warstwy dobrze zastygły. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.