Kokietka

Ciasta biszkoptowe » Kokietka

Data dodania:28 sierpnia 2017r

Ciasto miodowe

1 jajko
25 dag mąki
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki cukru pudru
1/4 kostki margaryny (70g)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i pozostałe składniki. Wszystko razem siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy ciasto i pieczemy przez 20-25 minut temperaturze 180 stopni.

Biszkopt

4 jajka
10 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i ubijamy do białości. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Następnie dodajemy stopniowo te składniki do ubitej masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy całość łyżką. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto miodowe. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.

Masa jabłkowa

1 kg jabłek
1 galaretka agrestowa

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Podgrzewamy na ogniu do odparowania reszty soku. Na końcu wsypujemy galaretkę i jeszcze przez chwilę smażymy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa serowa

50 dag serka homogenizowanego waniliowego lub śmietankowego
2 galaretki wiśniowe

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Tężejącą wlewamy do serka i mieszamy.

Masa makowa

1 puszka masy makowej z bakaliami ok. 90 dag
1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Lekko przestudzoną mieszamy z masą makową.

Ponadto

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
2 i 1 /2 szklanki wody

Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/2 szklanki wody – zostawiamy do przestudzenia. Brzoskwinie kroimy w paski.

Wykonanie

Blaszkę, w której piekły się ciasta (miodownik i biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać z każdej strony na długość 15 cm ponieważ ciasto jest wysokie i całe na wysokość nie zmieści się w standardowej blaszce. Po wyłożeniu masy jabłkowej na ciasto miodowe, dajemy ciasto na chwilę do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Postępujemy tak z każdą kolejno nakładaną warstwą. Warstwa z serkiem szybko zastyga.

Składanie ciasta

Ciasto miodowe - masa jabłkowa - masa makowa – biszkopt - masa serowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - galaretka brzoskwiniowa.
Ciasto dajemy do lodówki aby wszystkie warstwy dobrze zastygły. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x40 cm.

Zdjęcia na tej stronie są moją własnością nie wyrażam zgody na ich rozpowszechnianie i wykorzystywanie bez mojej wiedzy i zgody.
Zdjęcia podlegają ochronie zgodnie z Ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 luty 1994r DZ.U. 1994r Nr 24 poz.83 z późn.zm.
Facebook