Biszkopt przepis podstawowy
Ciasta biszkoptowe » Biszkopt przepis podstawowy
Składniki
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Biszkopt piekę w blaszce o wymiarach 25x36 cm.