Ciasto biszkoptowe z masą serową i Delicjami
Ciasta biszkoptowe » Ciasto biszkoptowe z masą serową i Delicjami
Biszkopt
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
6 jajek
1 cukier wanilinowy
1 szkl. cukru kryształu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier kryształ i cukier wanilinowy. Następnie do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku - ubijamy do białości. Do gotowej masy żółtkowej dodajemy po łyżce wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Bardzo powoli mieszamy łyżką.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 10 minut.
Masa śmietankowa
1 i 1/2 szkl mleka
2 łyżki cukru
200 g masła
1 budyń śmietankowy bez cukru
Rozpuszczamy budyń i cukier w 1/2 szklance mleka. Następnie wlewamy do pozostałej gotującej się szklanki mleka - gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo zimny budyń.
Masa serowa
540 g serka waniliowego Danio
2 galaretki wiśniowe
1 puszka mieszanki owocowej (425g)
Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wody. Kiedy przestygną dodajemy je do serka. Wsypujemy też odsączone z soku owoce. Mieszamy i zostawiamy wszystko do stężenia.
Bita śmietana
330 ml śmietanki 30%
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
Zimną śmietankę ubijamy ze śmietan - fixem. Powoli dodajemy też cukier.
Poncz
½ szkl przegotowanej wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
Mieszamy składniki.
Ponadto
1 duża paczka Delicji
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Nasączamy ponczem. Na jedną połowę wykładamy masę śmietankową, przykrywamy drugą połową biszkopta. Nasączamy biszkopt, dajemy masę serową, układamy Delicje. Na Delicjach smarujemy bita śmietanę. Dekorujemy czekoladkami. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x41 cm.