Ciasto tortowe
Ciasta biszkoptowe » Ciasto tortowe
Biszkopt z makiem
6 jajek
20 dag mąki pszennej
1 torebka budyniu waniliowego bez cukru (40g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag suchego maku
15 dag cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Ubijamy 6 białek ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie mocno ubita dodajemy po 1 żółtku i ubijamy wszystko do białości. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Tak przygotowane składniki dodajemy po 1 łyżce do ubitych żółtek i bardzo delikatnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej. Jeszcze raz wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 35- 40 minut potem pozostawiamy jeszcze biszkopt – przy otwartych drzwiczkach – w piekarniku na ok. 5 minut. Zimny biszkopt kroimy wzdłuż na pół.
Biszkopt kakaowy
6 jajek
20 dag cukru
20 dag mąki pszennej
5 dag kakao
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki oleju
szczypta soli
Do 6 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodajemy po 1 żółtku i ubijamy dalej. Do ubitej masy żółtkowej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z sodą i kakao. Wlewamy też olej. Bardzo powoli mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tej samej blaszki, w której piekł się biszkopt z makiem. Wcześniej blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180. Wyłączamy piekarnik pozostawiając jeszcze biszkopt przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 minut. Zimny biszkopt kroimy wzdłuż na pół.
Masa czekoladowa
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy bez cukru (40g)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka kakao
200 g masła
Gotujemy jedną szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, kakao i cukier. Wymieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń czekoladowy. Zimny budyń ucieramy z masłem na puszystą masę.
Masa śmietankowa
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 galaretka o smaku cytrynowym
1/2 szklanki wody
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Zostawiamy do przestudzenia (nie może zastygnąć). Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Powoli wlewamy do śmietanki tężejącą galaretkę. Ubijamy wszystko razem. Dajemy na chwilkę do lodówki, aby dobrze się masa schłodziła.
Masa pomarańczowa
3 pomarańcze
3 jabłka
1 galaretka pomarańczowa
10 dag rodzynek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
Pomarańcze sparzamy w gorącej wodzie. Jedną ścieramy całą na tarce z grubymi oczkami. Z dwóch pozostałych ścieramy tylko skórkę pomarańczową. Następnie obieramy z nich białą błonkę ( ją wyrzucamy nie będzie nam potrzebna). Tak przygotowane pomarańcze dajemy do garnka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do pomarańczy. Smażymy wszystko w garnku dodając połowę szklanki wody i połowę szklanki cukru. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy następnie rodzynki. Chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę pomarańczową i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Poncz
Pół szklanki słodzonej herbaty
Polewa czekoladowa
100 ml śmietanki kremówki
250 g czekolady (po połowie gorzka i mleczna)
W garnuszku podgrzewamy śmietankę uważając żeby się nie zagotowała. Dodajemy do niej połamaną czekoladę. Wszystko razem rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zostawiamy aby polewa ostygła i trochę zgęstniała.
Wykonanie
Biszkopt makowy nasączony ponczem – masa czekoladowa - biszkopt kakaowy nasączony ponczem – masa śmietankowa – biszkopt makowy – masa pomarańczowa – biszkopt kakaowy- polewa czekoladowa.
Ciasto piekłam w dużej blaszce z zaokrąglonymi brzegami o wymiarach 25x35 cm. Ciasto jest wysokie na 10 cm. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Biszkoptów pomiędzy masą pomarańczową nie nasączałam ponieważ masa ma sok z pomarańczy, który je nasączy.