Marianna
Ciasta biszkoptowe » Marianna
Biszkopt jasny
15 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
15 dag cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany wsypujemy obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 175 stopni po upieczeniu zostawiamy jeszcze biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 10 minut.
Biszkopt kakaowy
10 dag mąki pszennej
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy przez 40- 45 minut w temperaturze 185 stopni po upieczeniu zostawiamy jeszcze biszkopt w piekarniku przy otwartych drzwiczkach ok. 10 minut.
W zimnym biszkopcie wycinamy kieliszkiem dziurki (u mnie 3 rzędy po 5) pozostały w kieliszku biszkopt delikatnie podważamy - najlepiej nożem lub dużą wykałaczką - i wyjmujemy, następnie dzielimy na pół tak by z jednego kółka powstały dwa.
Masa śmietankowa
2 i 1/2 szkl. mleka
1 duży budyń śmietankowy na litr mleka bez cukru (80g)
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki cukru pudru
250 g margaryny
1 puszka brzoskwiń (850g)
1 puszka ananasa (560g)
Gotujemy budyń z 2 i 1/2 szkl. mleka i 5 łyżek cukru kryształu. Odstawiamy do wystygnięcia ( na górę można nałożyć woreczek foliowy aby się nie zrobiła twarda skorupa). Ucieramy miękką margarynę z zimnym budyniem i 2 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Z gotowej masy odbieramy 3 łyżki (tyle by wystarczyło na posmarowanie góry ciasta) pozostałą dzielimy na dwie części. Do jednej dajemy pokrojonego drobno ananasa do drugiej pokrojone brzoskwinie (wcześniej 3 odkładamy do dekoracji).
Ponadto
1 galaretka brzoskwiniowa
0,5 szkl. rodzynek
0,5 szkl. orzechów włoskich
2 owoce kiwi (do dekoracji)
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody – odstawiamy aby trochę stężała ( nie może całkiem zastygnąć). Orzechy kroimy i razem z rodzynkami dodajemy do lekko stężałej galaretki – mieszamy.
Polewa
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
5 dag margaryny
3 łyżki ciemnego kakao
Gotujemy wodę z cukrem aby się cukier całkiem rozpuścił następnie dodajemy margarynę mieszamy do rozpuszczenia na końcu wsypujemy ciemne kakao- mieszamy.
Poncz
1/2 szkl. soku z ananasa
¼ szkl. wody
¼ szkl. wódki
Wszystkie składniki mieszamy.
Wykonanie
Biszkopt jasny kroimy wzdłuż na pół nasączamy ponczem i smarujemy masą z ananasem. Układamy biszkopt kakaowy z dziurkami, które napełniamy galaretką brzoskwiniową wymieszaną z orzechami i rodzynkami, smarujemy masą z brzoskwiniami i kładziemy na to nasączony biszkopt jasny. Górę smarujemy cienką warstwą masy bez dodatków i samym brzegiem układamy kółka z biszkoptu kakaowego. Na każde kółko dajemy po łyżeczce przestudzoną polewę czekoladową. Środek ciasta dekorujemy owocami kiwi i brzoskwini. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 x 36 cm.