Biszkopt kokosowo-kakaowy przełożony masą śmietankową z bananami, gorzką czekoladą i Delicjami wiśniowymi
Ciasta biszkoptowe » Biszkopt kokosowo-kakaowy przełożony masą śmietankową z bananami, gorzką czekoladą i Delicjami wiśniowymi
Biszkopt kokosowo-kakaowy
6 jajek
1 i ½ szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
1/3 szkl oleju
1 łyżka ciemnego kakao
100 g wiórek kokosowych
szczypta soli
Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż piana będzie lśniąca. Potem dodajemy po jednym żółtku – ubijamy na puszysty kogel-mogel. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną dodajemy po łyżce do ubitych żółtek- bardzo delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórka kokosowe, do drugiej kakao. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy najpierw ciasto kokosowe, a na nie ciasto kakaowe. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na chwilę biszkopt w uchylonym piekarniku żeby nie opadł.
Masa śmietankowa
1 i ½ szkl mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru (porcja na 500ml)
2 łyżki cukru
200 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Szklankę mleka zagotowujemy. W ½ szklance mleka rozpuszczamy budyń i cukier, następnie wlewamy do gotującej się pozostałej szklanki mleka. Ugotowany budyń przelewamy na talerzyk i przykrywamy woreczkiem żeby na górze nie zrobił się twardy kożuch. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń. Z utartej masy śmietankowej odbieramy 2 łyżki (będą potrzebne do posmarowania góry ciastka), a do pozostałej dodajemy gorzką czekoladę pokrojoną na kawałki.
Ponadto
1 duża paczka Delicji o smaku wiśniowym
2 dojrzałe banany
Poncz
½ szkl przegotowanej wody
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Mieszamy składniki
Wykonanie
Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Obydwie połowy nasączamy ponczem. Na biszkopt z wiórkami kokosowymi dajemy połowę masy śmietankowej, następnie układamy Delicje robiąc odstępy miedzy nimi, a w te odstępy dajemy pokrojone banany. Wszystko smarujemy drugą częścią masy i przykrywamy biszkoptem kakaowym. Górę smarujemy 2 łyżkami odłożonej wcześniej masy śmietankowej i posypujemy ciemnym kakao. Ciasto dajemy do lodówki (najlepiej na noc) najlepsze jest na drugi dzień. Piekłam w blaszce o wymiarach 25x36 cm.